söndag 24 maj 2015

Smackmyra

En kontingent från klubben tog på lördagsmorgonen tåget till Gävle för att besöka Mackmyra whiskydestilleri. Väl framkomna till Gävle gick vi över gatan  och åt en bit mat; därefter tog vi en taxi till Mackmyra och hade turen att få en mycket trevlig taxichaufför som tog oss på en liten extrasväng. Eftersom taxi erbjuder fast pris till Mackmyra passade det oss alldeles förträffligt. Chauffören underhöll sällskapet med diverse utsagor och anekdoter så det blev en perfekt början på vad som skulle bli en perfekt dag.

Guiden Thed vid Mackmyra tog oss först till gravitationsdestilleriet. Vi, liksom whiskytillverkningen vid Mackmyra, började högst upp i whiskytornet och sedan tog vi oss steg för steg ner till bottenplan där slutprodukten hamnar. Besökarna guidades på ett utmärkt sätt och vi fick till sist sniffa på huvudet, hjärtat och svansen av whiskydestillatet. Huvudet och hjärtat gick väl an att lukta på men svansen var vidrig. Den omdestilleras så det blir nästan inget svinn.  Gravitationsdestilleriet är energisnålt eftersom man utnyttjar just gravitationen. 

Därefter gick hela gruppen ned till  whiskylagret där trettiolitersfaten finns. Det luktade angenämt och Thed guidade säkert och inspirerande även om klubbens maltmaestro Dalle upptäckte två sakfel som han vaket viskade vidare till vännerna. Det Dalle inte vet om whisky ryms med lätthet på en babys lilltånagel. Vi var dock nöjda med guidningen för Thed kunde verkligen sin whisky. 

Med raska steg tog vi oss sedan tillbaka till besökscentret där sex whiskyglas var väntade på oss. Nej, nej, det blev ingen fyllefest eftersom varje glas innehöll blott en centiliter. Thed instruerade oss hur vi skulle göra,  så vi synade, snurrade, sniffade, smakade, spädde, smackade och surrade. Det rådde enighet bland klubbmedlemmarna att glas nummer fyra var bäst: svensk ek orökig (som de kallar elegant), buteljerad vid 48,1 % och lagrad tre år och åtta månader. Ett fat av denna whisky kostar tjugufemtusentvåhundra så...nu väntar jag bara på att nio till vill.

Efter lite eftersnack i restaurangen återvände vi mycket nöjda till järnvägsstationen och tågade hemåt med Mackmyra mersmak i näsa och mun. Vi rekommenderar varmt ett besök på Mackmyra. Kommande helg är det mackmyradagar på destilleriet så den whiskyintresserade gör nog rätt i  att boka in ett besök då. Vi kan också rekommendera Mackmyras Sommartid  som finns på Systembolaget till ett rimligt pris. Det var den whiskyn som fanns i vårt första glas vid provningen. Whiskyn har bland annat  legat på fat som tidigare har innehållit hjortronvin från Grythyttan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar