Stenkoll

MacElis rapporterar

Efter att ha kommit hem från whiskyns hemvist Skottland med bagaget fyllt av livets vatten. Kan vi nu sitta (Stenkoll och MacElis) i Ljungandalens vårljumma försommar grönska för en kväll av utvärdering.
Kvällens provning erbjuder smaker från The House of Bruar singel malt och Ballechin från Edradour för övrigt Skottlands minsta destilleri.
För den som reser i Perthshire och Pitlochry viill vi nämna att den förstnämnda kan tyckas vara en typisk turist fälla, utan att för den skull vara helt utan kvaliteter.
Den sist nämnda  lagrad på Sherry och Bourbon fat med en angivelse om minst 50 ppm torv under torkning, kan för den som inte till fullo njuter av rökighet tillsätta några droppar av Ljungandalens vatten
Trotts sin relativa ungdom, 10 år, erbjuder den många upplevelser för gommen. Initialt pepprig/kryddig, med en omedelbar upplevelse av rökighet. Resan i gommens land avslutas med att ge Rankleven ett ansikte.
MacElis





Så har Julen 2014 lagts till handlingarna. En Jul när en ny irländare fick göra sin entré, Teeling Small Batch Rum Cask, med en doft av spräcklig citrus och örtig kryddighet som sedan blir en viss antydan till vanilj när munhålans smaklökar berörs av den den svagt guldfärgade livsdrycken. En riktigt bra irländsk wiskey, i mitt tycke, som kommer från ett mindre destilleri i centrala Dublin.

1 kommentar:

  1. Great. Tack för tips. Whiskey är ju inte whisky direkt och -- javisst -- jag erkänner att jag har fördomar mot den irländska varianten av livets vatten så goda tips gör att jag frestas prova. Förmooodligen kommer fördomar att krossas.//Hagge

    SvaraRadera