lördag 20 februari 2016

Maltfestival i Östersund

I går besökte 4 klubbmedlemmar den årliga maltfestivalen som gick av stapeln i sex Östersundskrogar.  Utbudet av öl och whisky var väl tilltaget så att det var inga problem att underhålla sig från kl 12 till kl 18 då mässan avslutades. Naturligtvis var det whisky som det fokuserades på och efter att ha mjukstartat med några olika Box gick vi vidare via bl a Macallan, Brora och Port Ellen. Kvällen avslutades på en krog med middagsbuffé och musikquiz. Månne detta bli en klubbtradition tro?

lördag 13 februari 2016

Provning med Lasse

Japaner Japaner Japaner, överallt nästan bara Japaner!
En fantastiskt trevlig kväll med fokus på Japan och Japansk whisky. Tack vare handlingskraftiga klubbmedlemmar ( Mihaly, Anne) har vi hållit en spännande whiskyprovningen i en omedelbar närhet av Callanskontoret. Lasse har med sitt kunnande och sin entusiasm berikat oss med både kunnande och längtan österut, kanske inte bara till destillerier. På bilden ser vi de för kvällen provsmakade sorterna, den omärkta flaskan visade sig vara en ojapan vid namn Aberfeldy 12 y. Klubben önskar alla en god fortsättning på det nya året och vi rekommenderar o det starkaste den japanska whiskyn, själv så föll jag för Nikka pure Malt.... / Ulf, kassör LWK.


torsdag 4 februari 2016

Provning 4 februari i Östby


En salig blandning som sticker ut åt alla håll, med början av en ekförstärkt islänning och slutade med en en rökig singel blev kvällens provning en riktig höjdare. Tilltugget var lakrits och lökphiladelfia med ishavsrom på salta kex.


söndag 17 januari 2016

Det kom ett mail...


 

SWF:s vårbuteljering 2016  Nr 23

 

 

 

 

 

Efter en resa till andra sidan jordklotet så är det nu dags att bege sig tillbaka till Skottland. SWF:s exklusiva vårbuteljering 2016 blir en Ballechin från Edradour lagrad på Burgundyfat.

 

Vi kommer att erbjuda whisky från Skottlands minsta destilleri. I varje fall om de själva får bestämma. Som ni kanske vet så går den titeln till ett annat destilleri. Det man däremot aldrig kan ta ifrån Edradour, är hur otroligt vackert det ligger mellan två små bäckar i utkanten av Pitlochry. Edradour betyder för

övrigt “mellan två floder”.

 

Två dagar i veckan så destillerar man rökig sprit på Edradour. När den sedan buteljeras som whisky så kallas den Ballechin. Det är just en sådan whisky vi kommer att erbjuda SWF klubbarna att köpa. Denna buteljering är en rökig (50ppm) singelmalt som lagrats på burgundyfat sedan 2004.

 

Whisky:Ballechin/Edradour

 

Alkoholhalt:Fatstyrka (ca 54 %), ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser

 

Storlek:70 cl

 

Fat:Burgundy Hogshead

 

Pris:Ca 900 kr

 

Antal:Det blir en vatting av tre fat. Ca 800 flaskor. Kvotering vid behov.

 

Etikett:Specialdesignad för SWF

 

Leverans är planerad till den 30 maj 2016.

 

Anmälan senast den 29 februari 2016.

 

På förekommen anledning vill vi påpeka att anmält antal flaskor är ett åtagande som klubben gör.

 

Följande information skall framgå i beställning

 

• Antal flaskor

 

• Klubbens ID och namn

 

• Klubbens kontaktperson och dennes telefonnummer och mejladress.

 

• Systembutik där uthämtning önskas; såväl butiksnummer som adress.

 

Anmälan görs till Buteljeringsgruppen, bottling@svenskawhisky.se

 

Är det något du undrar över, så kan du också nå mig, Jonas Östberg, på telefon 0768402500

 

Arbetsgruppen för SWF-buteljering Jonas Östberg

 

2016-01-17

Kandidaten stavar rätt

Skribenten har som sagt haft en lärarkandidat; vi kom utomordentligt bra överens, hade samma uppfattning i undervisningsfrågor, och hade dessutom en liknade analys av det politiska läget i Sverige. Allt detta är gott och väl men det viktigaste, i alla fall värt att publicera här, är  att denne kandidat, AS,  är en lärjunge till Fader Ralfy Mitchell och använder dennes metod för att piffa upp standardwhisky med hjälp av ekstavar. Så hade AS då godheten att i avskedspresent ge Skribenten två smakprov:  en vanlig orökt single malt och samma dryck uppiffad med ekstavar enligt Ralfys råd. 

Tjo! Vilken skillnad. Standarddrycken, jag tror att det var Loch Lomond, är en anständig whisky och smakar som Bunnahabhain Moin utan röksmak. Klart godkänd men inte mer. Den ekstavsbehandlade varianten var av en helt annan kaliber: ektung, mastig, kryddig, djupt färgad; så när Skribenten får tid skall han... Kanske du också?








lördag 26 december 2015

Prisvärt?

Skribenten har jullov. Vanligtvis är han tillfälligt utlokaliserad och häckar  söder om Dalälven; på vardagarna upprätthåller han en tjänst i Sala men bor  utanför den lilla orten Tärnsjö. Dagarna framskrider både  här och där. Det mest komiska är att den skola skribenten har tjänstledigt från och den han nu provar tjänst i är nästan identiska i både form och innehåll: elever, lärare, övrig personal, skolledning, undervisning: allt är dråpligt och förvillande lika. Månne är det högre i tak norr om Älven. 
      Whiskyn smakar också lika gott på båda ställena. Dock är det skillnad i pris. Innan skribenten for norrut korkade han upp en prisvärd pärla efter tips från AS, lärarkandidat och whiskykoryfé: Ileach! Den smakar rökt skinka och doftar också så. Trots att den är buteljerad @ 40 %,  har E 150 A tillsatt och är kylfiltrerad rekommenderas den varmt, särskilt när det är kallt.
      En annan whisky som passar bra i vinterkyla är Box Messenger. Skribenten är en stor Boxfan både doft och smak tilltalar skribenten. Emellertid är det tveksamt om whiskyn är prisvärd ty för 837 kronor kan man både få en rökig och  en orökig kvalitetswhisky.

Whisky of the Year

Canadian whisky brand Crown Royal has nabbed the title of World Whisky of the Year 2016 for its Northern Harvest Rye, the first time the honor has gone to a Canadian brand. A respected authority on all things whisky, writer Jim Murray pronounced the Crown Royal Northern Harvest Rye the best of 2016 calling the result a game changer, and a surprise."Crown Royal Northern Harvest pops up out of nowhere and changes the game," said Murray in a statement. "To say this is a masterpiece is barely doing it justice."Murray gave the whisky a mark of 97.5 out of 100.

Crown Royal's Northern Harvest Rye, priced at $30 for 750 ml, is the brand's first ever blended spirit: 90 percent rye whisky is described as smooth and spicy.This year, Murray has expanded his list of top whiskies from three to five: Here are the 2016 World Whiskies of The Year according to Jim Murray:

1. Crown Royal Northern Harvest Rye, Canada 2. Pikesville Straight Rye, USA 3. Midleton Dair Ghaelach, Ireland 4. William Larue Weller Bourbon (Bot.2014), USA 5. Suntory Yamazaki Mizunara (Bot.2014), Japan.  (Källa: Huffingtonpost.ca November  20, 2015)