söndag 17 januari 2016

Det kom ett mail...


 

SWF:s vårbuteljering 2016  Nr 23

 

 

 

 

 

Efter en resa till andra sidan jordklotet så är det nu dags att bege sig tillbaka till Skottland. SWF:s exklusiva vårbuteljering 2016 blir en Ballechin från Edradour lagrad på Burgundyfat.

 

Vi kommer att erbjuda whisky från Skottlands minsta destilleri. I varje fall om de själva får bestämma. Som ni kanske vet så går den titeln till ett annat destilleri. Det man däremot aldrig kan ta ifrån Edradour, är hur otroligt vackert det ligger mellan två små bäckar i utkanten av Pitlochry. Edradour betyder för

övrigt “mellan två floder”.

 

Två dagar i veckan så destillerar man rökig sprit på Edradour. När den sedan buteljeras som whisky så kallas den Ballechin. Det är just en sådan whisky vi kommer att erbjuda SWF klubbarna att köpa. Denna buteljering är en rökig (50ppm) singelmalt som lagrats på burgundyfat sedan 2004.

 

Whisky:Ballechin/Edradour

 

Alkoholhalt:Fatstyrka (ca 54 %), ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser

 

Storlek:70 cl

 

Fat:Burgundy Hogshead

 

Pris:Ca 900 kr

 

Antal:Det blir en vatting av tre fat. Ca 800 flaskor. Kvotering vid behov.

 

Etikett:Specialdesignad för SWF

 

Leverans är planerad till den 30 maj 2016.

 

Anmälan senast den 29 februari 2016.

 

På förekommen anledning vill vi påpeka att anmält antal flaskor är ett åtagande som klubben gör.

 

Följande information skall framgå i beställning

 

• Antal flaskor

 

• Klubbens ID och namn

 

• Klubbens kontaktperson och dennes telefonnummer och mejladress.

 

• Systembutik där uthämtning önskas; såväl butiksnummer som adress.

 

Anmälan görs till Buteljeringsgruppen, bottling@svenskawhisky.se

 

Är det något du undrar över, så kan du också nå mig, Jonas Östberg, på telefon 0768402500

 

Arbetsgruppen för SWF-buteljering Jonas Östberg

 

2016-01-17

Kandidaten stavar rätt

Skribenten har som sagt haft en lärarkandidat; vi kom utomordentligt bra överens, hade samma uppfattning i undervisningsfrågor, och hade dessutom en liknade analys av det politiska läget i Sverige. Allt detta är gott och väl men det viktigaste, i alla fall värt att publicera här, är  att denne kandidat, AS,  är en lärjunge till Fader Ralfy Mitchell och använder dennes metod för att piffa upp standardwhisky med hjälp av ekstavar. Så hade AS då godheten att i avskedspresent ge Skribenten två smakprov:  en vanlig orökt single malt och samma dryck uppiffad med ekstavar enligt Ralfys råd. 

Tjo! Vilken skillnad. Standarddrycken, jag tror att det var Loch Lomond, är en anständig whisky och smakar som Bunnahabhain Moin utan röksmak. Klart godkänd men inte mer. Den ekstavsbehandlade varianten var av en helt annan kaliber: ektung, mastig, kryddig, djupt färgad; så när Skribenten får tid skall han... Kanske du också?








lördag 26 december 2015

Prisvärt?

Skribenten har jullov. Vanligtvis är han tillfälligt utlokaliserad och häckar  söder om Dalälven; på vardagarna upprätthåller han en tjänst i Sala men bor  utanför den lilla orten Tärnsjö. Dagarna framskrider både  här och där. Det mest komiska är att den skola skribenten har tjänstledigt från och den han nu provar tjänst i är nästan identiska i både form och innehåll: elever, lärare, övrig personal, skolledning, undervisning: allt är dråpligt och förvillande lika. Månne är det högre i tak norr om Älven. 
      Whiskyn smakar också lika gott på båda ställena. Dock är det skillnad i pris. Innan skribenten for norrut korkade han upp en prisvärd pärla efter tips från AS, lärarkandidat och whiskykoryfé: Ileach! Den smakar rökt skinka och doftar också så. Trots att den är buteljerad @ 40 %,  har E 150 A tillsatt och är kylfiltrerad rekommenderas den varmt, särskilt när det är kallt.
      En annan whisky som passar bra i vinterkyla är Box Messenger. Skribenten är en stor Boxfan både doft och smak tilltalar skribenten. Emellertid är det tveksamt om whiskyn är prisvärd ty för 837 kronor kan man både få en rökig och  en orökig kvalitetswhisky.

Whisky of the Year

Canadian whisky brand Crown Royal has nabbed the title of World Whisky of the Year 2016 for its Northern Harvest Rye, the first time the honor has gone to a Canadian brand. A respected authority on all things whisky, writer Jim Murray pronounced the Crown Royal Northern Harvest Rye the best of 2016 calling the result a game changer, and a surprise."Crown Royal Northern Harvest pops up out of nowhere and changes the game," said Murray in a statement. "To say this is a masterpiece is barely doing it justice."Murray gave the whisky a mark of 97.5 out of 100.

Crown Royal's Northern Harvest Rye, priced at $30 for 750 ml, is the brand's first ever blended spirit: 90 percent rye whisky is described as smooth and spicy.This year, Murray has expanded his list of top whiskies from three to five: Here are the 2016 World Whiskies of The Year according to Jim Murray:

1. Crown Royal Northern Harvest Rye, Canada 2. Pikesville Straight Rye, USA 3. Midleton Dair Ghaelach, Ireland 4. William Larue Weller Bourbon (Bot.2014), USA 5. Suntory Yamazaki Mizunara (Bot.2014), Japan.  (Källa: Huffingtonpost.ca November  20, 2015)

tisdag 22 december 2015

God Jul!

En liten julhälsning från styrelsen till klubbens medlemmar och övriga whiskyvänner kommer i år i form av en liten juledikt som förmodligen är skriven av vår gamle vän Ralfy Rydberg.

Julewhiskyn är kryddig och god,
i glaset skymtar en dimma.
Själen ingjuts av vintermod,
trots denna sena timma.
Benet rinner sin tysta ban,
brasan sprakar av björk och gran.
Doftar och känner på smaken,
whiskyn håller oss vaken.


torsdag 3 december 2015

Decemberträff...

Så var det äntligen dax för decembers största händelse, att avnjuta whisky i goda vänners sällskap. Hemma hos Anders provsmakades fyra (eller fem) mer eller mindre redan tidigare avsmakade kvalitetswhisky. Först ut, Kilkerran sherry Wood från det omtalade Glen Gyle Distillery i Campbeltown. Redan nu så läggs en hög ribba och en längtan att sticka till Skottland sprider sig bland LWKs medlemmar. Sååå dags för glas nr 2, Oj vilken äppeldoft i samverkan med riktigt lång eftersmak, måste vara en Whisky från Australien. Jepp, en down under whisky från Tasmanien, nämligen Hellyers Road, speciellt framtagen för törstiga whiskyälskare från norra halvklotet. Stämningen höjs och likaså förväntan. Nummer tre är en favorit i repris från klotets västligare delar (Kentucky), vi minns väl alla, Blantons, som vi smakade på oktoberprövningen, den bourbon som fick singelmaltfanatiker att byta riktning, och då pratar vi om 180 grader, inte att förväxla med 800 grader :-). Den fjärde pärlan är en riktig hemlis. En rökwhisky som visade sig vara inget mindre än en Bruichladdich med Port Charlotte influens, Islay Barley, begränsad och troligen utsåld. Ja vad kan man mer önska av en whiskykväll. Dock innan kvällen avslutades trollade whiskyvärden fram en L16, förmodligen världens bästa whisky...
Jag konstaterar att livet inte blir bättre än man gör det till... Ser fram emot nästa träff... Slaint'e! 



söndag 22 november 2015

Förvinterwhisky

Nu känns det som att hösten övergått till förvinter på bara ett par dagar. Det betyder föstås att höstwhiskyn ersätts med förvinterwhisky, för mig är det då Laphroaig som gäller. Kommande vecka har vi styrelsemöte i klubben och veckan därpå så har vi en provsmakarkväll den 3 december (men det visste ni ju redan). Hur som hellst så har vi planerat att vara hemma hos Anders, glöm inte att meddela nån dag i förväg ifall ni tänker komma. 
Hälsningar, klubbkassören.