söndag 31 maj 2015

En hälsning från Tasmanien

Vi har köpt in en klubbwhisky från Tasmanien. Leveransen beräknas ske i oktober. Här kommer en hälsning från the Master Distiller där.
Kommande klubbwhisky         
Tommy Cooper (1921-1984)
'I'm on a whiskey diet. I've lost three days already.'
(Källa: the Guardian 2015 06 02)

söndag 24 maj 2015

Smackmyra

En kontingent från klubben tog på lördagsmorgonen tåget till Gävle för att besöka Mackmyra whiskydestilleri. Väl framkomna till Gävle gick vi över gatan  och åt en bit mat; därefter tog vi en taxi till Mackmyra och hade turen att få en mycket trevlig taxichaufför som tog oss på en liten extrasväng. Eftersom taxi erbjuder fast pris till Mackmyra passade det oss alldeles förträffligt. Chauffören underhöll sällskapet med diverse utsagor och anekdoter så det blev en perfekt början på vad som skulle bli en perfekt dag.

Guiden Thed vid Mackmyra tog oss först till gravitationsdestilleriet. Vi, liksom whiskytillverkningen vid Mackmyra, började högst upp i whiskytornet och sedan tog vi oss steg för steg ner till bottenplan där slutprodukten hamnar. Besökarna guidades på ett utmärkt sätt och vi fick till sist sniffa på huvudet, hjärtat och svansen av whiskydestillatet. Huvudet och hjärtat gick väl an att lukta på men svansen var vidrig. Den omdestilleras så det blir nästan inget svinn.  Gravitationsdestilleriet är energisnålt eftersom man utnyttjar just gravitationen. 

Därefter gick hela gruppen ned till  whiskylagret där trettiolitersfaten finns. Det luktade angenämt och Thed guidade säkert och inspirerande även om klubbens maltmaestro Dalle upptäckte två sakfel som han vaket viskade vidare till vännerna. Det Dalle inte vet om whisky ryms med lätthet på en babys lilltånagel. Vi var dock nöjda med guidningen för Thed kunde verkligen sin whisky. 

Med raska steg tog vi oss sedan tillbaka till besökscentret där sex whiskyglas var väntade på oss. Nej, nej, det blev ingen fyllefest eftersom varje glas innehöll blott en centiliter. Thed instruerade oss hur vi skulle göra,  så vi synade, snurrade, sniffade, smakade, spädde, smackade och surrade. Det rådde enighet bland klubbmedlemmarna att glas nummer fyra var bäst: svensk ek orökig (som de kallar elegant), buteljerad vid 48,1 % och lagrad tre år och åtta månader. Ett fat av denna whisky kostar tjugufemtusentvåhundra så...nu väntar jag bara på att nio till vill.

Efter lite eftersnack i restaurangen återvände vi mycket nöjda till järnvägsstationen och tågade hemåt med Mackmyra mersmak i näsa och mun. Vi rekommenderar varmt ett besök på Mackmyra. Kommande helg är det mackmyradagar på destilleriet så den whiskyintresserade gör nog rätt i  att boka in ett besök då. Vi kan också rekommendera Mackmyras Sommartid  som finns på Systembolaget till ett rimligt pris. Det var den whiskyn som fanns i vårt första glas vid provningen. Whiskyn har bland annat  legat på fat som tidigare har innehållit hjortronvin från Grythyttan.


tisdag 19 maj 2015

Reklam från WorldWhisky.se

NYHETSBREV

2015-05-15




Beställ årets julkalender


WorldWhisky.se ger i år ut tre olika julkalendrar med vardera 24 småflaskor noggrant utvald whisky. De går att förboka redan nu. Betalning i september. Först till kvarn gäller.

Tre julkalendrar 2015!

Alla tre följer samma koncept. 24 flaskor om vardera 2 centiliter, en för varje dag i december fram till julafton. Du smakar en whisky om dagen eller så väljer du att prova flera samtidigt – vi tipsar om lämplig ordning. När du provat loggar du in på vår webbplats och ger din bedömning av whiskyn. Därefter får du en presentation av det du druckit, lite text, bilder och video om dagens innehåll.

Klassiska kalendern – 995 kronor

Den ”vanliga” kalendern med en mix av olika sorters whisky från flera olika whiskyländer. Standardkalendern innehåller malt, blended, grain, bourbon, några rökiga rackare, några sherry, några överraskningar, mest skottar men andra länder också. Ungefär som de tidigare åren och dessutom till samma pris. 995 kronor! Denna kommer vi att göra så många av att det ska räcka till alla som vill ha!

Amerikanska kalendern – 1195 kronor

En kalender med enbart amerikansk whiskey, bourbon, rye, wheat och annat från den stora kontinenten. Som svar på att bourbon och andra drycker från USA är den heta trenden i whiskyvärlden plus att många önskade sig en sådan kalender! Vi gör endast 35 kalendrar av denna men till det oslagbara priset av 1195 kronor! Först till kvarn!

Exklusiva kalendern – 1995 kronor

Samt då en önskad raritet, en exklusiv whiskykalender med lyxigare och unikare whiskys! Inte bara dyra whiskys utan även sådana som är slutsålda eller besvärliga att få tag i. Kanske enda gången i livet du dricker dem! Även denna är begränsad till 35 kalendrar så här gäller det att inte vänta med beställningen! Endast 1995 kronor för 24 småflaskor verkligt exklusiv whisky.

Utlottning av whiskyflaskor

Nytt för i år är att vi lottar ut whiskyflaskor bland dem som gör sin bedömning på webbplatsen alla 24 dagarna i kalendern. Senast före Nyårsafton.

Boka i god tid – få rabatt

Du mejlar bokning@worldwhisky.se och skriver vilken/vilka kalendrar du vill beställa och hur många. Vi bekräftar med svarsmejl där du också får betalningsreferens. På kalendrar bokade före 31 augusti och betalade senast 15 september ger vi 100 kronors rabatt.

Efter 1 september går du miste om rabatten men kan så klart beställa så länge vi har kalendrar i lager. Leverans i mitten av november.

Slainté!


fredag 8 maj 2015

Klubbträff med klubbwhisky


Första klubbwhiskyn
Linkwood 17 yo Sherry Cask
Återigen har klubbens medlemmar samlats för att avnjuta ädla droppar.  Som vanligt var stämningen på topp; det kunde klubbloggaren konstatera när jag kopplades upp på mobilen för viss konsultation. Denna träff för medlemmar var speciell eftersom första klubbwhiskyn avsmakades. Givetvis hade de inköpsansvariga valt en kvalitetswhisky i en prisklass som enskilda medlemmar knappast har råd att unna sig. Klubbloggaren som alltså icke var närvarande under träffen, fick en trecentiliters provflaska med aftonens fokuswhisky. Med ens kunde jag konstatera att det var en högkvalitetsprodukt i flaskan: en kaskad av aromer och smaker möter näsa, tunga och gom om man väl låter whiskyn ligga till sig. Mästarklass sålunda men också de närvarande vid mötet menade att whiskyn vinner på att luftas  ett tag innan man börjar provsmakningen.  Och visst tarvas det en tår eller två av diväteoxid för att maximera smakupplevelsen. Övriga whisky på träffen var Cardhu 12y, Bowmore 12y, Finlagan Cask Strength (NAS) och Ballantine's Finest (NAS).

måndag 27 april 2015

Från förbundet

Bästa klubbrepresentant

 

Det är dags att påbörja arbetet med att utse årets Whiskykrog

 

Vi vill att du engagerar medlemmarna i din klubb att nominerar möjliga vinnare till årets Whiskykrog

 

NYHET : Även tidigare diplomerade krogar kan nomineras.  

 

Se bifogad PDF om  utförligare instruktioner 

 

Men i korthet – vidarebefordra till dina medlemmar detta mailet inkludera PDFn

 

UPPMANA MEDLEMMARNA  ATT SKICKA FÖRSLAG PÅ ÅRETS WISKYKROG 2015

 

ANTINGEN EN HELT NY KANDIDAT

eller
EN SOM VUNNI FÖRUT

eller

EN SOM KANDIDERAT FÖRUT

 

Skicka till   vordf@svenskawhisky.se      före 1 juni

 

Nominerade kandidater 5 st skall vara färdiga att rösta på i mitten av juni

Under sommaren fram till strax före Convention i Nacka ha våra Whiskyentusiaster

möjligheten att stanna till och bilda sig en uppfattning när man rör sig i Sverige under semestertider.  

 

Tidigare vinnare av  ”Årets Whisky krog”: 

 

2005: Skansen, Öland 

2006: Bredaryds Wärdshus, Småland 

2007: Friiberghs Herrgård, Uppland 

2008: The Bishop Arms, Örebro 

2009: Akkurat, Stockholm 

2010: Dalwhinnie, Östersund 

2011: Saddle & Sabre, Stockholm 

2012: Bishop Arms, Gustav Adolfs torg, Malmö 

2013: Brygghuset Fiskebäckskil

2014 The Fox & Anchor, Karlskrona

 

 

 

Tidigare heta kandidater som ännu inte diplomerats 


Spirit of Hven Backafallsbyn

Mjölby Stadshotell

Ardbeg Amabassady, Stockhom

Gustav Grill & Bar, Sälen

Churchill Arms, Stockholm

 

 

 

 


torsdag 16 april 2015

Provsmakningsdatum

Provsmakningsschema för klubbmedlemmar

• första torsdagen i varje månad kl.18.30-20.30 c:a, i olika lokaler som fastställs och meddelas i god tid innan resp. provsmakningstillfälle. Datum för dessa provsmakningstillfällen blir 2015: 7/5, 4/6, 3/9, 1/10, 5/11, 3/12. 2016: 7/1, 4/2, 3/3, 7/4.
Nästa träff blir sålunda 7 maj klockan 18.30. Denna gång i Parteboda hos Järnladyn. För första gången kommer det att provsmakas en klubbwhisky -- dvs en högoktanig och högklassig  maltprodukt inköpt av klubben. Det blir ju inte den enda whiskyn på klubbträffen så ta med Dig ett antal whiskyglas till Parteboda.

Isle of Islay!

Under några soliga dagar har jag haft förmånen att besöka destillerier på Islay. Jag börjar en tidig tisdagsmorgon på Lagavulin där jag tillsammans med en kanadensisk globetrotter och guiden får stifta bekantskap med både Iain McArthur och 2013 års Distillers Edition. Kan man komma närmare paradiset? Knappast! Senare blir det en rundvandring på Ardbeg samt provsmakning av standardwhiskyn Uigeadail; här slås man av Ardbegs vilja att framstå som Islays kvalitetswhisky, hm kanonbra whisky men knockar inte Lagavulin. Avslutar dagen på Laphroaig, rundvandring inklusive att kasta lite peat på brasan. Vidare provsmakning samt naturligtvis utplacering av den svenska flaggan på min egen kvadratfot Islaymark, inga gummistövlar behövdes. :-)

Efter en intressant natt som boende ovanpå puben på Bowmore hotell bär det av till gårdsdestilleriet Kilchoman. Anländer i god tid så det finns fina möjligheter att se kreatursbesättningen utfodras samt se hur bonden kör kodynga från ladugården till gödselförvaringen, det bästa är att mobiltäckning har man inte hör talas om här... Hela stället luktar en blandning av gödsel och sprit och det blåser som tusan, skönt att komma in i receptionen. Fantastisk rundvandring på det lilla destilleriet som har planer på att utöka sin kapacitet. Här finns en egen buteljeringshall som sysselsätter några personer samt ett fenomenalt kafé med gott hembakt bröd. Provsmakning av några sorter, bl. a en som endast finns tillgänglig på destilleriet (Islay Barley), tyvärr slutsåld. Efter fikat så åker jag (hoppas jag inte får något möte) till Bruichladdich, privat rundvandring och provsmakning av två olika single barrel, får höra intressanta berättelser, t ex varför de har sin speciella blå färg (även inne i destilleriet). Det börjar nu bli kväll och då passar det bra att avsluta med ett besök på Bowmore Distillery. Bra whisky och fantastisk rundvandring, den avslutande provningen var dock i tumblers vilket inte känns professionellt

Efter ännu en intressant natt så blir det spännande att åka norrut för att kolla upp jätten Caol Ila. Otroligt fint väder och en fantastiskt bra rundvandring, privat även denna gång. Smakar Distillers Edition samt Unpeated 14 y, den sistnämnda far fantastiskt bra! Blir "varnad" för att inte tro på allt vad Ralfy säger. :-) Avslutar på Bunnahabhain, Islays klart finast belägna destilleri, får även här en privat visning inklusive provsmakning och har sedan svårt att åka härifrån då det är soligt med en fantastisk utsikt över havet samt de tre bergstopparna på Jura. Hinner njuta av detta en stund innan flyget kallar. Så whiskyvänner, packa era väskor och boka biljett! Slainé!
/Dalle